Kinderen uit nieuwe gezinnen

Handboek voor school en begeleiding
Wat als mama en papa niet samen naar de ouderavond willen komen?
Over het boek

Minstens 20% van de kinderen uit iedere klas komt uit een nieuw gezin, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Deze kinderen groeien niet op bij beide biologische ouders maar in een eenoudergezin of in een stiefgezin. Kinderen uit deze nieuwe gezinnen hebben vaak meer problemen dan andere kinderen, ook op school. Dit boek biedt leerkrachten en begeleiders tips en handvatten hoe met deze kinderen en hun (stief)ouders om te gaan. 
Als gevolg van scheiding of overlijden van een van de ouders groeien steeds meer kinderen op in nieuwe gezinnen. Veel van deze kinderen wonen in twee huizen. Zij krijgen vaak te maken met  onder andere loyaliteitsconflicten, oudervervreemding en rouw. Dit zorgt voor veel onrust en spanning en dit heeft weer  invloed op de schoolresultaten en het welzijn van het kind. De school is in veel gevallen een stabiele factor. Wanneer de leerling goed contact heeft met de leerkracht en de medeleerlingen zal het op school veel steun kunnen ervaren. Dit boek helpt daarbij.
Kinderen uit nieuwe gezinnen biedt praktische tips en handvatten, en een overzicht van de interventiemogelijkheden. Bovendien toont het cijfers uit recent Nederlands en Vlaams onderzoek. Levendige interviews met leerkrachten en begeleiders brengen de materie tot leven.
Een onmisbaar boek voor professionals in het onderwijs, de begeleiding, de hulpverlening, het juridisch werkveld en de overheid, en studenten in opleiding tot deze beroepen.

Corrie Haverkort is filosoof, voorzitter van de Stichting Stiefgezinnen Nederland en hoofdredacteur van het kwartaalblad Nieuw Gezin. Zij was lang leerkracht in het middelbaar onderwijs.

over : 

Ed Spruijt is scheidingsonderzoeker aan de Universiteit Utrecht. In 2010 schreef hij samen met Helga Kormos Handboek scheiden en de kinderen.

Technische info

EAN
9789401401852
Beschikbaar: Tijdelijk uit voorraad
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 30/10/2012
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 308
NUR Omschrijving: Onderwijs algemeen
Uitgever: LannooCampus