SEL-reeks 16: Vluchtlijnen van de poëzie

Product details

NULL

Afwerking: 
Paperback
Aantal pagina's: 
240
Afmetingen: 
245x165
Verschijningsdatum: 
01/03/2022
EAN: 
9789401484671
Nur-code: 
Literatuurwetenschap
Uitgever: 
Academia Press
Druk: 
1

SEL-reeks 16: Vluchtlijnen van de poëzie

Over het werk van Jeroen Mettes

  In 2006 overleed de Nederlandse dichter en criticus Jeroen Mettes (1978-2006). Postuum verscheen in 2011 zijn lange prozagedicht 'N30'. In dat werk probeerde Mettes een 'direct engagement met de buitentekstuele werkelijkheid' tot stand te brengen door het talige lawaai van die werkelijkheid tot onderdeel te maken van zijn poëzie. 'N30' sloeg in als een bom. Mettes' poëziekritiek en zijn dichtwerk vormden een inspiratiebron voor een nieuwe generatie Nederlandstalige dichters die een poëzie gingen schrijven die tegelijkertijd politiek, experimenteel én persoonlijk was.

  In Vluchtlijnen van de poëzie vormt de experimentele dichtkunst en politieke essayistiek van Mettes het uitgangspunt voor een creatieve lezing en (her)interpretatie van de (recente) poëziegeschiedenis.
  De vluchtlijnen brengen de lezer van Mettes naar Friedrich Hölderlin, Herman Gorter, Gertrude Stein, Sybren Polet, J.F. Vogelaar, Ron Silliman, Dominique De Groen, Hannah van Binsbergen en vele anderen. Het poëtische sterrenstelsel dat zo ontstaat biedt zicht op de relatie tussen politiek, poëzie en vorm.


  In de SEL-reeks verschijnen de boekpublicaties van het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (UGent/VUB). Het centrum voert onderzoek uit naar de experimentele traditie in de Nederlandse literatuur sinds het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. De focus ligt op literatuur die afwijkt van de gangbare conventies en op zoek gaat naar formele vernieuwing.

  > Ontdek de volledige reeks

  Prijs:34,99

  Gratis verzending vanaf € 24,99 (Benelux)

  Beschikbaarheid:

  Leverbaar (binnen 1-2 werkdagen in huis)